top of page

DİKKAT ve ODAKLAMA NİÇİN ÖNEMLİ?

       Kıymetli öğretmenler, değerli veliler, sağlıklı bir zihin berrak bir düşünme için; dikkat ve odaklanma becerisinin çok iyi olması gerekiyor. Son yıllarda dijital oyunlar, sosyal medya, sürekli akan içeriklerle, muazzam bir istilacı kuvvet gibi çocuklarımızın dikkatini çalıp, odaklanma becerisini ve devamında düşünme becerisini derinden sarsıyor adeta bir vakum gibi emiyor. Hemen her gün birkaç saat istilacı teknolojinin saldırılarına maruz kalan çocuklarımız, bu uyarıcıların gücüne boyun eğerek, tamamen savunmasız kalıyor. Dikkati ve odaklanma kalitesi çalınan çocuk okuduğunu anlamak için büyük bir zihin enerjisi harcamak zorunda kalıyor. Hatta bazen aynı metni birkaç defa okumak zorunda kalıyor. Bu durumu şöyle basit bir örnekle açıklayabiliriz; aşağıya doğru hareket eden yürüyen merdivende yukarı doğru koşmaya benzetebiliriz
 
 
DİKKAT: Beyin enerjisinin tek bir noktaya odaklanmasıdır. Dikkat odaklandığı zaman; 

       Beynimizin ön tarafında bulunan Prefrontal korteks harekete geçer. Hemen devamında öğrenme başlar, öğrenci yaptığı işi anlamaya, idrak etmeye başlar. Aynı anda Temporal ve Frontal loblar da çalışmaya başlar. Artık öğrenci okuduğunu anlamaya, yorum yapmaya başlayabilir.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR?
       Fiilen veya zihnen bir işle meşgul olurken dikkati toparlayıp işe tam konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı denir. Dikkat dağınıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir durumdur. Dikkat dağınıklığı ile dikkat eksikliği aynı şey değildir. Herhangi bir konuda konsantre olamama, bir işle ilgili belli bir süre çalışamama durumu dikkat dağınıklığıdır. Yetişkinlere oranla, çocuklarda dikkat dağınıklığı yaşanması daha büyük sorunlar yaratabilmektedir.
 
DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?
Belirtileri çok küçük yaştan itibaren gözlemlenen tanımlanmış bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ile birlikte görülebilir.

 
DİKKAT DAĞINIKLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Öğrenci bir konu üzerinde uzun süre odaklanamaz.
Dış uyarıcılara fazla açıktır ve etraftan gelen bir ses veya hareketle dikkati çabuk dağılır.
Aynı anda birden fazla eylemi yapmaya çalışır fakat dikkat dağınıklığından dolayı hiçbirini tam yapamaz.
Kitap, dergi gibi yazılı materyalleri okuma konusunda zorlanır.
Karşılarındaki kişileri, sözlerini kesmeden dinlemek zor gelir.
Zihinlerini toparlama konusunda zorlanırlar.
 
LÜTFEN METNİ ODAKLANARAK (PÜR DİKKATLE) OKUMAYA DEVAM EDİN !!!


        Çocuğum cep telefonu ile çok vakit geçiriyor, ders çalışırken çabuk sıkılıyor, ders çalışmaya bir türlü başlayamıyor, sürekli bir şeyleri bahane ediyor, kitap okumayı sevmiyor,  3 sayfa okudu fakat geride kalan 2 sayfada ne okuduğunu hatırlamıyor, ortamı dağınık. İşte bütün bunlar dikkat dağınıklığının çok net belirtileridir.
 
       İnsan beyninde hareket reseptörü olarak kabul edilen bir algılayıcı bulunmaktadır. Beynimiz harekete çok duyarlıdır, çevremizdeki hareketli nesneler, istemesek bile dikkatimizi çeker. Siz bir şeye bakıyor olsanız bile sağınızdan solunuzdan hatta arkanızdan bir uyarıcı bile dikkatinizi olumsuz yönde etkiler. Eğer biz bir şeye odaklanmışken çevremizde sürekli bir hareket olursa hareket reseptörü farklı uyarıcılara otomatik olarak tepki vereceğinden dolayı dikkatimiz çok çabuk bölünür. Yani sizin 10 birimlik dikkat enerjiniz var, bu enerjiyi böldüğünüz zaman öğrenme ve anlama kalitemiz ciddi oranda düşer.
 
        (Öğrencinin zihni bir taraftan cep telefonunda diğer taraftan arkadaşının aldığı hediyede, başka bir taraftan aynı gün okulda yaşanan olumsuz bir olayda vs. Çok farklı alanlardan gelen dürtüler sebebiyle dikkat dağılacaktır, buna bölünmüş dikkat diyoruz. Şekil 2) Beyin bu tür iç ve dış uyarıcılara belirli bir süre maruz kalırsa beyin hücrelerinde olumsuz bir değişim başlar. Bu durum sürekli yaşanırsa artık hareketsiz şeyler sizin canınızı sıkmaya başlar. Yani sürekli hareketli şeyleri algıladığımızdan dolayı beynimiz dikkat melekesini kaybetmeye başlar. Dikkat dağınıklığı istemediği bir şeyi yapmak zorunda olduğunda yapma kalitesine göre belirlenir. Yani bir işi isteyerek yapıyorsa orada dikkat zaten devreye girmez yani dikkat çalışmaz. İşin sırrı; istemediğin bir şeyi yapmak zorunda iken yapabiliyorsan buna dikkat (odaklanma) denir.
 
        Dikkat dağınıklığı nedeniyle çocuk kendine derse veremez ya da dikkatini toparlayamaz ve bu süreç devamlı tekrarlanırsa beyin de böyle eğitilmeye başlar ve zamanla bu hali normalmiş gibi algılar. İşte en büyük sorun da buradan kaynaklanıyor. Şayet beyni yanlış eğitirseniz beynimizde bulunan nöroplastis'i denilen bölge de gerçekleşen olay sayesinde beynin fonksiyonları değişmeye başlıyor. YANİ dikkat dağınıklığı sürekli ve kalıcı bir hale geliyor. Ayrıca dikkat dağınıklığı öğrenilen bilgilerin hafızada uzun süre kalıcı olmasını da engelliyor. Öğrenci beynini ne kadar eğitirse dikkat o kadar kalıcı ve kaliteli olur. Hatta bu süre 3 saate kadar uzayabilir. Dikkat testi çocuklarda mutlaka uygulanmalıdır Örneğin bir kitabın herhangi bir sayfasını açın bu sayfadaki (k) harflerini kitaba dokunmadan, bakarak saymasını isteyin. Tabi bunu süre tutarak yapın. Örneğin 60 saniye içinde (k) harflerini kitaba dokunmadan gözü ile saymasını isteyin ve sonucu bir yere yazın. Sonra eline bir kalem alıp aynı sayfadaki (k) harflerini işaretleyerek saysın süresiz rahat bir şekilde.  İki sayma  arasında %30'dan fazla fark çıkarsa bu öğrenci de dikkat sorunu var demektir. (Örneğin ilk saymada 40, ikinci saymada 52 buluyorsa)

       Dikkat dağınıklığı öğrenilen ve sonradan kazanılan bir durumdur. Şunu asla unutmayın DİKKAT DAĞINIKLIĞI ÖĞRENİLİR. Elbette sonradan kazanıldığı için telafisi de mümkündür ve kolaydır.  Fakat unutmamak gerekir ki ayda bir iki defa oyun oynayan çocuğun dikkati bozulmayacağı gibi ayda bir iki defa çalışarak da dikkat dağınıklığı tedavi edilemez.
Dikkat dağınıklığından dolayı çocuklarımız tam öğrenmeyi başaramıyorsa, bu nedenle onlara asla baskı yapmayın, onları suçlamayın, başkalarının başarısını örnek göstermeyin. Çünkü bunun sonucunda çocuğunuz içine kapanır. Daha kötüsü çocuğunuzun kişiliği bozulur.
 
DİKKAT DAĞINIKLIĞI NASIL ÇÖZÜLÜR?

       Dikkat dağınıklığı problemi birebir yöntemlerle çözülür yani çocuğun özel programları bizzat birebir uygulayarak yapması gerekir. Sürekli dikkat dağınıklığı, öğrencinin yaşayabileceği en büyük sorundur. Yani dikkat dağınıklığı artık çocuklarda kalıcı hale gelmiştir. Odaklanma 2-3 dakika sonra dağılır. Beynimize öğrettiğimiz yanlış alışkanlıklar nedeniyle bu durum gelişerek devam eder. (Özellikle cep telefonlarında sosyal medyada dolaşmak, internette gezinmek.) Bu alışkanlık beynin sıkılma aralığını kısaltır. Yani beyin sürekli değişim ister. Bir şeye uzun süre bakamaz, odaklanamaz.  Bu sebeple beynimiz çok çabuk sıkılmaya başlıyor. Buna ileri düzeyde dikkat dağınıklığı da deniliyor. Aslında bu yetişkinlerde de çok yüksek oranda görülmektedir. Karşı karşıya kaldığımız temel sorun “dikkat dağınıklığı çok önemli bir zihinsel alışkanlıktır”. Çözüm sürdürülebilir dikkat alışkanlığını kazanmaktır. Bu da düzenli dikkat geliştirme egzersizler yapmak ve sabretmekle olur. Dikkat geliştirme egzersizlerindeki ilk önemli şey sıkılma süresini mutlaka uzatmalıyız ki çocuk dikkatini toparlamayı yani odaklanmayı öğrensin. Dikkat geliştirme egzersizlerini düzenli olarak yapan bir öğrencinin beyninin gri motor dediğimiz et kısımda kalıcı ve olumlu bir değişimi başlar. Anlayarak okuma süresi ve hızı da buna oranla giderek artacaktır. Burada öğrencinin, velisinin de desteğiyle iradesini ortaya koyması gerekiyor. Yaparken sıkıldığı işleri bırakmayacak, her şeye rağmen yapacak. Burada asıl olan şey bu sabrı gösterebilmektir. Unutmayalım ki sabır yoksa başarıda yoktur. Buna kilitlenelim.  Bir çocuk 4 saat boyunca dikkatini bir oyuna verebilir,  diğer bir çocuk ise sevmediği şeyler de 3 dakikada dikkati dağılır. Dikkat hoşunuza gitmeyen, yapmaktan zevk almadığınız hatta istemediğiniz bir şeyi kaliteli yapabilme becerisidir. Çocuk istemediği halde bir şeyi yapmaya karar verdiğinde yapabiliyorsa, dikkati gelişmiş demektir.
 
        AHOB içeriğindeki egzersizler çocuğun beyin hücrelerinde dikkat ve odak anlamında kalıcı değişiklikler meydana getirir. AHOB programındaki egzersizler bilimsel olarak kanıtlanmış düzenli egzersizlerdir. Bir çocuğa sevmediği bir şeyi ikna edici motive edici bir şekilde yapma süresini artırın inanın mükemmel sonuçlar alacaksınız.  DİKKAT DAĞINIKLIĞI EŞİTTİR SABIR EKSİKLİĞİ. Şunu asla unutmayın beyni neye alıştırırsanız ona yatkınlaşır.
 
Yazılım dünyasının milli gururu olan Zekasoft, alanında uzman yazılım mühendisleri tarafından uzun ARGE çalışmalar sonucunda hazırlanmıştır.  % 100 yerli, yapay zekâ temelli yeni nesil bir program olan AHOB’u ülkemiz öğrencilerinin hizmetine sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

bottom of page